Przepisy Justyny

Zupa czosnkowa

Czego potrzebujesz?

  • Litr rosołu (u mnie z kaczki)
  • 1 cebula drobno posiekana
  • 1 seler
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • masło
  • 2 główki czosnku
  • oliwa
  • kubek śmietany 30%
  • sól, pieprz

Jak to zrobić?

  1. 1 seler jedna pietruszka korzeń ścieramy na grubych oczkach podsmażamy na maśle mieszając by się nie przypaliło.
  2. Dwie główki czosnku delikatnie przysmażamy na oliwie tak by nie przypalić (bo zgorzknieje), następnie wrzucamy do rosołu i gotujemy wszytko do miękkości .
  3. Blendujemy do powstania kremu dodajac mały kubek śmietany, doprawiamy solą i białym pieprzem do smaku.

*możemy posypać jak u mnie szczypiorkiem, świeża kolendra, natka pietruszki czy świeżym lubczykiem do tego grzanka „posmarowana” ząbkiem czosnku.

Smacznego i zdrowego życzy
Justyna

Share

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o