Przepisy Justyny, Przepisy wideo

Żebroczka

 

5 z 6 głosów
Drukuj

Żebroczka

Tradycyjna wiślańska zapiekanka, serwowana na różne okazje jak i na codzienny obiad.

Rodzaj dania Danie główne
Rodzaj kuchni Polska
Słowa kluczowe obiad, żebroczka
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 45 minut
Czas na wykonanie 55 minut
Ilość osób 4 osoby
Kalorie 420 kcal

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 2 woreczki ryżu
  • 0.5 kg boczku
  • 0.5 l gotowanego mleka
  • 2 szt cebuli
  • 4 ząbki czosnku
  • 20 g smalcu
  • sól
  • majeranek

Instrukcje

  1. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. 

  2. Ryż ugotować i odcedzić.

  3. Pokroić w kostkę boczek i kiełbasę.

  4. Obraną cebulę pokroić w kostkę i zrumienić na patelni z mięsem.

  5. Do ziemniaków dodać i wymieszać mleko, i ryż.

  6. Do powstałej masy dodać zarumienioną cebulkę i podpieczone mięso, a następnie dokładnie wymieszać.

  7. Naczynie nasmarować smalcem i przenieść do niego masę, a następnie udekorować je przyprawami wedle uznania.

  8. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na około 45 minut, do zarumienienia.

  9. Podawać wraz z kefirem.

Przepis wideo

Specjalne podziękowania dla Manufaktury w Bolesławcu za naczynia wykorzystane przy produkcji.

Share

9
Dodaj komentarz

avatar

9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
AniaAgnieshkaElakaviSkoczek Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Magda
Gość
Magda

Świetny przepis 😉

Karo
Gość
Karo

Brzmi smakowicie 😋

PLkaaaaaa
Gość
PLkaaaaaa

Fajne są takie regionalne dania. Coś innego, oryginalnego na stole – super !

Rafał
Gość
Rafał

Mega. Kocham Wisłę (Głębce, zameczek, Cieńków) a teraz do tego jeszcze te danie! Dziękuję ślicznie Justyna. Czekam na następne! Jesteś genialna babka, trzymam kciuki!

Skoczek
Gość
Skoczek

Trochę jej kapało… A ja bym polizał…

kavi
Gość
kavi

super!

Ela
Gość
Ela

O matko , łatwy przepis ale te ziemniaki hihi no cóż , trzeba będzie utrzeć żeby zjeść😅

Agnieshka
Gość
Agnieshka

Super danie na zimę 🙂

Ania
Gość
Ania

Super,mieszkam w Wiśle od 4 lat i z chęcią spróbuję zrobić zebroczke gdyż bardzo ją lubię 😍mam tylko dwa pytania ,gdyż w przepisie jest na 220 stopni a w filmiku 180 ? Oraz kiedy dodać ten 4 ząbki czosnku i w jaki sposób czy do utartych ziemniaków czy do cebulki na patelni ? Pozdrawiam ! Powodzenia życzę . Ania