Drukuj

Placki ziemniaczane ze szpyrkami

W dzisiejszym przepisie zaprezentuję Wam klasyczne placki ziemniaczane z blachy ze szpyrkami oraz herbatą ziołową.

Rodzaj dania Danie główne
Rodzaj kuchni Polska
Słowa kluczowe bez tłuszczu, naturalne, placki, szpyrki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas na wykonanie 55 minut
Ilość osób 6 osób
Kalorie 550 kcal

Składniki

Placki ziemniaczane

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 5-6 szt jajek
  • 1 kostka smalcu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg mąki
  • 2 szt cebuli
  • 2 kg ziemniaków

Herbata ziołowa

  • 2 l wrzątku
  • mięta zwyczajna - według uznania
  • mięta pieprzowa - według uznania
  • sok malinowy - według uznania
  • syrop z mlecza - według uznania

Instrukcje

Placki ziemniaczane ze szpyrkami

  1. Ścieramy na drobno obrane ziemniaczki i dodajemy mąki, żeby nie czerniały.

  2. Kroimy mięso w kostkę i podsmażamy na patelni, dodając do niego posiekany czosnek i cebulkę i doprawiamy przyprawami według uznania.

  3. Jeśli z mięsa wytapia się mało tłuszczu, to dodajemy smalec.

  4. Do ziemniaków dodajemy jajka i mieszamy, doprawiając ulubionymi przyprawami do smaku.

  5. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodajemy mąki i mieszamy do ujednolicenia konsystencji.

  6. Gotową masę przekładamy na płytę lub patelnię i obracamy co jakiś czas do usmażenia. 

  7. Całość podajemy na talerzu jak na zdjęciu lub bezpośrednio na plackach.

Herbata ziołowa

  1. Do dzbanka odpornego na wysoką temperaturę wkładamy miętę zwykłą oraz pieprzową, całość zalewamy i zostawiamy do zaparzenia.

  2. Do powstałego napoju dodajemy sok z malin i mlecza.

Przepis wideo