Przepisy Justyny

Tarta z figami Słowakami i malinami

*Kruche ciasto starczy na dwie średniej wielkości blaszki można przechowywać surowe przez kilka dni pod przykryciem w lodówce.

Czego potrzebujesz?

  • 250g mąki tortowej
  • 250g mąki krupczatki
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej
  • 200g margaryny/ masła- ważne żeby było zimne
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Cukier z prawdziwą wanilią lub 100g cukru waniliowego
  1. Wyrabiamy ciasto, a następnie wałkujemy i dajemy na nasmarowaną blaszkę, posypaną bułką tartą.
  2. Nakłuwamy widelcem ciasto, posypujemy bułką tartą, układamy ulubione owoce.
  3. Następnie posypujemy cukrem trzcinowym. Gdy owoce są kwaśne możemy też posypać ciasto z wierzchu lub zetrzeć surowe na tarce na owoce i wtenczas dodać cukru.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 30-40 minut 🙂Smacznego życzy
    Justyna

 

Share

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o