Przepisy Justyny

Szynka z kapustą i ziemniakami

 

5 z 2 głosów
Drukuj

Szynka wędzona z kapustą i ziemniakami

Dzisiaj zaproponuję Wam szynkę wędzoną z kapustą i ziemniakami, która jest tradycyjnym, niedzielnym wiślańskim obiadem.

Rodzaj dania Danie główne
Rodzaj kuchni Polska
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 30 minut
Czas na wykonanie 1 hour
Ilość osób 4 osób
Kalorie 350 kcal

Składniki

  • 1 kg odsączonej, kiszonej kapusty
  • 0,5 kg mąki przennej
  • 1 kg szynki
  • 25 dkg boczku
  • 1 l buliony z kości wieprzowych
  • 1 szt jogurtu naturalnego
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 kostka masła
  • majeranek
  • sól i pieprz według uznania

Instrukcje

  1. Obsmażamy boczek na patelni, dodajemy do niego wodę, mąkę i starte ziemniaki.

  2. Zasmażkę przerzucamy do kapusty i zagotowujemy mieszając.

  3. Do ziemniaków dodajemy kolejno masło oraz jogurt naturalny i mieszamy.

  4. Do ziemniaków dodajemy zioła i mieszamy.

  5. Szynkę gotujemy w bulionie.

  6. W ten sposób powstaje tradycyjny, wiślański obiad.

  7. Smacznego!

Share

8
Dodaj komentarz

avatar

7 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
alapampaliniAsiaIwonaBarbara Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Grazyna
Gość
Grazyna

Ile ma być boczku skoro w przepisie go nie ma…prosze o dokladniejszy opis wykonania potrawy

Wacław
Gość
Wacław

boczek siekany, w plastrach?

Barbara
Gość
Barbara

Boczek uprzednio pokrojony w kosteczkę

Barbara
Gość
Barbara

Całe szczęście że Justyna otworzyła taki kanał na Youtube i podaje stare tradycyjne przepisy. Może dzięki takim blogom nie zaginą nasze stare, tradycyjne i przede wszystkim przepyszne przepisy. Bo przecież nasza polska kuchnia jest wspaniała. Dzięki Justyna że jesteś.

Iwona
Gość
Iwona

0.5 kg.mąki?

Asia
Gość
Asia

jakim sposobem 1 porcja ma 350 kcal, jak wg moich wyliczeń większość składników ma w sumie prawie 7 tys kcal…

pampalini
Gość
pampalini

“mąk przenna”? jaka to?

ala
Gość
ala

moment moment.
do jakich ziemniaków dodajemy masło, skoro wcześniej ziemniaki poszły do kapusty?