Przepisy Justyny

szybki makaron z białymi szparagami

Pomysł na ekspresowy obiad w środku tygodnia?

Czego potrzebujesz?

  • pęczek szparagów
  • cebulka dymka 2 szt.
  • pół szklanki bulionu
  • szklanka śmietany 18%
  • sól, piały pieprz
  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • garść posiekanej zielonej cebulki
  • orzechy nerkowca
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
  • kolendra, czarnuszka
  • makaron
  • masło
  • pół szklanki mleka

Jak to robię?

  1. Pęczek szparagów obieram ze skóry i odłamuję twarda końcówki, następnie kroję w niewielkie talarki. Cebulkę dymkę kroję w piórka i smażę na odrobinie masła, podlewając bulionem. Gotuję to chwilę po czym dodaję szklankę śmietany 18% i pół szklanki mleka.
  2. Wszystko to przyprawiam solą, białym pieprzem do smaku oraz suszonym czosnkiem niedźwiedzim, dosypując dwie garście pokrojonej zielonej cebulki oraz orzechy nerkowca, a tego kilka plasterków szynki parmeńskiej. Dla zwieńczenia dania posypuję je kolendrą oraz czarnuszką.
  3. Makaron gotujemy, przelewamy i gotowe! 🙂

 

Piszcie i komentujcie jak Wam wyszło moje danie “na szybko” 🙂
Justyna

Share

2
Dodaj komentarz

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
smakoszNatalia Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Natalia
Gość
Natalia

Szparagi zielone czy białe?

smakosz
Gość
smakosz

szybki makaron z białymi szparagami to raczej białe 🙂