Przepisy Justyny, Przepisy wideo

Placki ziemniaczane ze szpyrkami

 

4.2 z 5 głosów
Drukuj

Placki ziemniaczane ze szpyrkami

W dzisiejszym przepisie zaprezentuję Wam klasyczne placki ziemniaczane z blachy ze szpyrkami oraz herbatą ziołową.

Rodzaj dania Danie główne
Rodzaj kuchni Polska
Słowa kluczowe bez tłuszczu, naturalne, placki, szpyrki
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 40 minut
Czas na wykonanie 55 minut
Ilość osób 6 osób
Kalorie 550 kcal

Składniki

Placki ziemniaczane

  • 1 kg mięsa wieprzowego
  • 5-6 szt jajek
  • 1 kostka smalcu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kg mąki
  • 2 szt cebuli
  • 2 kg ziemniaków

Herbata ziołowa

  • 2 l wrzątku
  • mięta zwyczajna - według uznania
  • mięta pieprzowa - według uznania
  • sok malinowy - według uznania
  • syrop z mlecza - według uznania

Instrukcje

Placki ziemniaczane ze szpyrkami

  1. Ścieramy na drobno obrane ziemniaczki i dodajemy mąki, żeby nie czerniały.

  2. Kroimy mięso w kostkę i podsmażamy na patelni, dodając do niego posiekany czosnek i cebulkę i doprawiamy przyprawami według uznania.

  3. Jeśli z mięsa wytapia się mało tłuszczu, to dodajemy smalec.

  4. Do ziemniaków dodajemy jajka i mieszamy, doprawiając ulubionymi przyprawami do smaku.

  5. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, to dodajemy mąki i mieszamy do ujednolicenia konsystencji.

  6. Gotową masę przekładamy na płytę lub patelnię i obracamy co jakiś czas do usmażenia. 

  7. Całość podajemy na talerzu jak na zdjęciu lub bezpośrednio na plackach.

Herbata ziołowa

  1. Do dzbanka odpornego na wysoką temperaturę wkładamy miętę zwykłą oraz pieprzową, całość zalewamy i zostawiamy do zaparzenia.

  2. Do powstałego napoju dodajemy sok z malin i mlecza.

Przepis wideo

Share

9
Dodaj komentarz

avatar

7 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
HaniajozioKrzysztofAdaskoczek Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Jola
Gość
Jola

Jest moc!

Basia
Gość
Basia

Smakowite

Dorota
Gość
Dorota

Pani Justyno,super. Pozdrawiam, będę tu zaglądać 🙂

Gabriela
Gość
Gabriela

Wygląda pysznie 😉

skoczek
Gość
skoczek

Omasta, mam tego sporo.
Jak patrzę… to wiem co i gdzie bym maścił.

he he

Ada
Gość
Ada

Mąka nie zapobiega ciemnieniu ziemniaków.

Krzysztof
Gość
Krzysztof

Niestety ale zapobiega. Starte ziemniaki można posypać mąką pszenną lub ziemniaczaną po wierzchu aby ograniczyć dostęp powietrza – nie mieszając zawartości.
Można dodać trochę kwaśnej śmietany lub soku z cytryny.
Ja dodaję – oprószam starte ziemniaki mąką i nie man problemu. Fakt kanał to kompletne dno i te cudowne zdjęcia na Instagrmie z gotowymi daniami. Na pewno nie wykonane przez tą Panią patrząc co wyczynia na swoich filmach.

jozio
Gość
jozio

ta pani jest śliczna ,słodka i cudowna — może do mnie mówić i mówić – ale obawiam się że z tym gotowaniem to zły pomysł , może jakieś inne tematy np. co pani lubi jeść ,w co się ubrać , jak zmienić koło w samochodzie w szpilkach itp. pozdro.

Hania
Gość
Hania

1 kg mąki do placków ziemniaczanych , chyba trochę dużo . Na zdjęciu placki nie wyglądają na ziemniaczane tylko na jakieś racuchy lub bliny . Poza tym przepis bardzo nie precyzyjny .