Przepisy Justyny

Pierogi ruskie

 

5 z 1 głosu
Drukuj

Pierogi ruskie

Nie ma chyba osoby w Polsce, która by nie jadła pierogów ruskich. W dzisiejszym przepisie pokażę Wam moją wersję pierogów ruskich, zapraszam!

Rodzaj dania Danie główne
Rodzaj kuchni Polska
Słowa kluczowe pierogi, ruskie
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas na wykonanie 40 minut
Ilość osób 4 osób
Kalorie 300 kcal

Składniki

Ciasto na pierogi

  • 40 dkg mąki pszennej typ 500
  • 1 szklanka gorącego mleka
  • 1 szt jajka

Farsz do pierogów

  • 5-6 szt średnich, ugotowanych ziemniaków
  • 30-40 dkg białego sera
  • 1 szt duża cebula
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa według uznania

Instrukcje

Ciasto na pierogi

  1. Do szerokiej miski wsypać przesianą mąkę i stopniowo dodawać gorące mleko oraz jajko.

  2. Jeśli jest  taka potrzeba, dodajemy resztę mleka.

  3. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie, plastyczne i elastyczne.

  4. Z ciasta formujemy kulę, którą odkładamy na 30 minut pod przykryciem, aby nie kruszyło się podczas wałkowania

Farsz do pierogów

  1. Ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę.

  2. Dodajemy drobno pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor cebulę.

  3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, doprawiając do smaku przyprawami.

  4. Ciasto rozwałkować, nałożyć farszu i zakleić.

  5. Pierogi można gotować lub smażyć.

  6. Smacznego!

Share

2
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
JustynaPaula Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Paula
Gość
Paula

Pani Justyno gratulacje. Jest Pani silną piękną kobietą. Proszę pamiętać, że każda porażka nawet ta niezależna od nas czyni nas silniejszymi, a czas leczy… życzę powodzenia i sukcesów w karierze bo widać, że sprawdzi się w tym Pani 😉 kibicuję pozdrawiam Paula

Justyna
Gość
Justyna

Dziękuję bardzo! 🙂