Przepisy Justyny

pieczony filet z indyka z musem z warzyw

Czego potrzebujesz?

  • filet z indyka
  • świeża mięta
  • kolendra
  • lubczyk
  • sól, pieprz
  • mielony imbir
  • młode ziemniaki
  • pęczek szparagów
  • pół kalafiora
  • cebula szalotka 2 szt.
  • groszek cukrowy
  • jedna czerwona papryka
  • oliwa
  • pietruszka
  • cukier trzcinowy
  • pieprz cayenne

 

Jak to robię?

  1. Filet z indyka kroje w paski, posypuję świeżą miętą, kolendrą i lubczykiem, a także odrobiną soli i mielonym imbirem.
  2. Układam na papierze do pieczenia polewając odrobiną oliwy i wkładam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 20 minut, przykrywając z góry papierem.
  3. Ziemniaki kroję na cienkie talarki posypując koperkiem, solą i smażę do miękkości na dużej patelni.
  4. Ze szparagów odcinam zdrewniałe części i kroję w niewielkie kawałki. Kilka różyczek kalafiora oraz dwie cebulki szalotki kroję w piórka dodając dwie garście groszku cukrowego oraz jedną czerwoną paprykę pokrojona w paski
  5. Warzywa smażę na odrobinie oliwy podlewając odrobiną wody by się nie przypaliły. Następnie posypuję zieloną pietruszką i  dodaję 2 łyżki cukru trzcinowego oraz odrobinę pieprzu cayenne. Gotuję je tak podlane wodą do miękkości ale tak by nie straciły jędrności. Na koniec dodaję jednego świeżego pomidora pokrojonego w gruba kostkę.
  6. Groszek podsmażam na łyżce masła podlewając 2 szklankami wody i gotuję aż się rozgotuje 🙂  do tego dość duża garść świeżej mięty pieprzowej i pieprz.
  7. Miksuję wszystko (warzywa) razem blenderem na jednolita masę.A teraz możemy układać nasz warzywny mus oraz filet z indyka.
    Smacznego!

 

Share

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Monika Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Monika
Gość
Monika

Wyglada apetycznie, będę testować 🙂