Przepisy Justyny

Kapuśnica

5 z 1 głosu
Drukuj

Kapuśnica

Dzisiaj zaproponuję Wam zupę, która jest świetną przystawką zarówno do niedzielnego obiadu, jak i można ją zaserwować na zimno w kubeczku podczas spotkania.

Rodzaj dania Zupy
Rodzaj kuchni Polska
Słowa kluczowe kapuśnica, kapusta, zupa
Czas przygotowania 30 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas na wykonanie 40 minut
Ilość osób 4 osób
Kalorie 150 kcal

Składniki

  • 1 kg kiszonej kapusty
  • 1 l soku z kiszonej kapusty
  • 1.5 l bulionu z kości wieprzowych
  • 1 kubek śmietany 30%
  • 2 żółtka jajek
  • 2 szt ziemniaków
  • majeranek według uznania

Instrukcje

  1. Ugotować bulion z kości wieprzowych.

  2. Zagotować kiszoną kapustę i sok z niej przelać do bulionu pozbawionego kości.

  3. Dolać sok, który powstał przy kiszeniu kapusty, do naczynia, w którym grzeje się zupa.

  4. Zagotować osobno ziemniaki i pokroić.

  5. Dodać do zupy śmietanę 30% i uważać aby się nie zważyła.

  6. Do zupy dodać 2 żółtka jajek.

  7. Całość podgrzewamy przez około 15 minut, dodając majeranek i inne przyprawy do smaku według uznania.

  8. Zupę przelewamy do naczynia i podajemy z ziemniakiem.

Przepis wideo

Share

2
Dodaj komentarz

avatar

2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
skoczekJoanna Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Joanna
Gość
Joanna

Kurde bele więcej przepisów, więcej więcej !

skoczek
Gość
skoczek

Jak myślicie co góralki lubią bardziej:

1. Lane kluski
2. Lanie po dupie?

Ja bym taką kapuśnicę zjadł, najlepiej podaną przez uważyłą…

Dorodna potrawa.