Przepisy Justyny

Kaczka w towarzystwie śliwek i czarnej porzeczki

Czego będziesz potrzebować?
Na początek należy powiedzieć, że ile osób tyle piersi z kaczki 🙂

  • filety z piersi kaczki ze skórą
  • majeranek, papryka ostra, pieprz, sól, suszony czosnek niedźwiedzi
  • oliwa
  • seler naciowy 3 gałązki
  • 1 duże jabłko ze skórą
  • 2 szt kalarepy
  • dwie cebulki szalotki
  • sok z cytryny
  • pęczek koperku
  • rukola
  • garść orzechów włoskich
  • garść słonecznika łuskanego
  • czarnuszka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • łyżka soku z limonki
  • pieprz cayenne
  • śliwki węgierki
  • czarna porzeczka
  • wiśnie

 

Jak to robię?

  1. Skórę na filetach z kaczki nacinam tak by nie uszkodzić mięsa, doprawiam majerankiem oraz ostrą papryką, solą, pieprzem i czosnkiem niedźwiedzim.
  2. Na rozgrzaną patelnię grillową daję odrobinę oliwy, a następnie kładę filety – skórą do dołu. Smażę póki tłuszcz się nie wytopi, a skórka zarumieni się. Następnie przekładam na drugą stronę i robię to samo.
  3. Podsmażone filety wkładam do żaroodpornego naczynia, a następnie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, na ok. 15-20 minut. Na koniec podlewamy tłuszczem z wytopionej skórki.
  4. Po wyjęciu z piekarnika dajemy mięsku trochę odpocząć i nie kroimy go od razu aby soki nie uciekły.
  5. Sos – śliwki węgierki, czarną porzeczkę i wiśnie gotuję w odrobinie wody póki zmiękną, a następnie miksuje.Warto zrobić więcej sosu i go zamrozić, aby mieć w “pogotowiu” pyszną polewę do lodów czy deserów dodając cukru i miodu 🙂

Sałatka:

  1. Seler naciowy, jabłko, kalarepy i cebulki kroimy w kostkę i przekładamy do miski.
  2. Skrapiamy sokiem z cytryny, a następnie dodajemy posiekany koperek, pokrojoną rukole, posiekane orzechy włoskie, słonecznik i posypujemy czarnuszką.
  3. Sos – oliwę, ocet jabłkowy oraz sok z limonki mieszamy z odrobiną soli, pieprzu i pieprzem cayenne.

Próbujcie i testujcie 🙂

Smacznego
Justyna

Share

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o