Przepisy Justyny, Przepisy wideo

Grzybula

2 z 3 głosów
Drukuj

Grzybula

W dzisiejszym przepisie chciałam się z Wami podzielić przepisem mojej babci na zupę grzybową.

Rodzaj dania Zupy
Rodzaj kuchni Polska
Słowa kluczowe grzybowa, grzybula, zupa, zupka
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 10 minut
Czas na wykonanie 30 minut
Ilość osób 4 osób
Kalorie 100 kcal

Składniki

  • 0.5 kg grzybów
  • 1.5 l wody
  • 200 g ziemniaków
  • 1 kubek śmietany 18% mały
  • 1 kubek śmietany 30% mały
  • świeża natka
  • przyprawy do smaku

Instrukcje

  1. Grzyby namaczamy w naczyniu przez noc.

  2. Do naczynia, w którym były grzyby dolewamy wodę i gotujemy.

  3. Do gotującej się zupy dodajemy grzyby, cały czas mieszając.

  4. Mieszamy śmietanę 18% i 30%, następnie hartujemy i dodajemy do zupy.

  5. Dodajemy przypraw dla smaku.

  6. Kroimy ziemniaczki i nakładamy na miseczkę lub talerzyk.

  7. Całość zalewamy zupą, dodajemy pokrojoną pietruszkę i podajemy.

Przepis wideo

Share

11
Dodaj komentarz

avatar

9 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
3xxxJustiAnnUlaBMałgorzata Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Ewa
Gość
Ewa

I umarł blog.

3xxx
Gość
3xxx

A czego się spodziewałaś? 😉
Piszę jeszcze raz, bo widzę że komentarz usunięty.

Anka
Gość
Anka

Abstrahując od tych wszystkich plotek, afer wokół małżeństwa jedno w Justynie jest prawdziwe i śliczne- uroczy sposób wypowiadania się, nie bezczelny, a ciepły, taki dziewczęcy. Urocze- mówię serio, to jest super w Tobie babka. Milusie

Anka
Gość
Anka

Ja bym jeszcze zadbała o taki vintage, jakiś fajny fartuch staroświecki i wnętrza stylizowane na stare. Byłoby tak swojsko sentymentalnie domowo. Naczynia są cudne których używasz

Mama_ani
Gość
Mama_ani

A ja mam pytanie, wyjątkowo inne niż pozostałe osoby tutaj, bo dotyczące PRZEPISU; czy punktu 2 i 3 nie można połączyć?:)
Bo trzeba się domyślić, że grzyby odcedzamy;)
Przepis ok, ale ja lubię jak jest marchewka.

KRynia
Gość
KRynia

Piękny blog. Trzymam kciuki i kibicuje Pani Justyno!!!! Proszę również o więcej przepisów !!!’

Marta
Gość
Marta

Ziemniaki są wcześniej ugotowane? ☺️

Małgorzata
Gość
Małgorzata

Kiedy nowe filmiki z potrawami? Są naprawdę świetne, nagrywaj częściej. Czekamy 🙂

UlaB
Gość
UlaB

Tylko grzyby, ziemniaki i śmietana? I kto to potem będzie jadł?

Ann
Gość
Ann

Jeszcze woda, ocet i kucharek/jarzynka… smacznego.

Justi
Gość
Justi

Grzyby nie wystarczy tylko zagotować,trzeba je jakiś czas pogotowac! A pozatym wodę oo namoczeniu grzybów trzeba delikatnie odlać bo na samym dnie zawsze są jakieś małe zanieczyszczenia.I ta wodę z dna wylać, nie używać.Pomimo że grzyby suszone przed moczeniem się dokładnie umyje to i tak zawsze po namoczeniu na dnie naczynia poxostana jakieś zanieczyszczenia