Przepisy Justyny

Grochowa

Czego potrzebujesz?

  • 200 g grochu w połówkach 
  • Ok2-2,5 l bulionu 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 1 duża cebula 
  • 2-3 kiełbasy śląskie 
  • 200 g boczku 
  • 3-4 ziemniaki
  • 2-3 żabki czosnku
  • Liść laurowy
  • Lubczyk suszony
  • Ziele angielskie
  • Sól ,pieprz majeranek 
  • Masło klarowane do podsmażenia warzyw
  • Natka pietruszki

Jak to zrobić?

  1. Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i moczymy na ok 2-3 h.
  2. Przecedzamy i zalewamy rosołem, a następnie gotujemy na wolnym ogniu, dodając przyprawy (majeranek dodajemy na końcu pocierając go ciepłymi dłońmi żeby wydobyć jak najlepiej aromat).
  3. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę które wcześniej przesmażyliśmy na patelni.
  4. Marchewkę, pietruszkę, seler trzemy na tarce o grubych oczkach a cebule kroimy w drobną kostkę .
  5. Ziemniaki obieramy, płuczemy  i kroimy w duża kostkę. Wszytko razem podsmażamy na patelni, na maśle klarowanym (możemy podlać odrobiną wody by nie przywarły do patelni).
  6. Po ok. 5 min dodajemy do naszego grochu z rosołem, a następnie to samo robimy z boczkiem i kiełbasą, doprawiając solą pieprzem, lubczykiem i przeciśniętymi ząbkami czosnku z majerankiem.
  7. Na koniec wszystko gotujemy do miękkości.

Jeżeli chcesz aby było kolorowo i smacznie posyp potrawę na talerzu drobno posiekaną natką pietruszki 🙂
Smacznego życzy
Justyna 🙂

Share

Dodaj komentarz

avatar

  Subscribe  
Powiadom o