Przepisy Justyny
Dzisiaj miałam dzień z „Botwinką”, więc postanowiłam podzielić się z wami pysznościami.
 
Jak to robię?
Przede wszystkim najpierw warto przygotować bulion według uznania, jaki lubicie.
1. Na każdy litr bulionu daje 2 pęczki botwinki, pół niewielkiego selera, jedną pietruszkę i jedną marchewkę. Wszystko oczywiście dokładnie myje i kroje w krostkę.
2. Na rozgrzaną patelnię daję łyżkę masła klarowanego i podsmażam chwilę pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i botwinkę.
3. Cały czas mieszając przekładam wszystko do gorącego bulionu.
4. Dodaję liść laurowy, 2 ząbki czosnku, 2-3 ziarenka ziela angielskiego, a na koniec dodaję 3/4 szklanki zakwasu z buraków.
 
Botwinka palce lizać, więc pomysł na jutrzejszy obiad już macie:)
Smacznego
Justyna 🙂
Share

1
Dodaj komentarz

avatar

1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Aga Recent comment authors
  Subscribe  
najnowszy najstarszy oceniany
Powiadom o
Aga
Gość
Aga

Pyszności, ja dodałabym pewnie śmietanę ale to zdrowsza wersja i na pewno bardzo dobra;)